Inleiding
Een podoloog behandelt klachten van het bewegingsapparaat die uit een verkeerde voetstand en/of -functie kunnen voortkomen, voor zowel het dagelijks leven als voor het sporten. Daarbij kan gedacht worden aan onderbeen-, knie-, heup- en (onder)rugklachten.
Voetklachten kunnen bestaan uit o.a.:
acute en chronische pees- en spieraandoeningen;
overbelasting van diverse structuren;
huid- en nagelafwijkingen (deze worden bij Toppodologie niet behandeld, hiervoor kunt u terecht bij een medisch pedicure/dermatoloog).
Het doel van de podoloog is niet alleen de klacht van de patiënt te behandelen, maar juist ook de oorzaak op te sporen en te behandelen. Hiervoor wordt een uitgebreid onderzoek gedaan. Zeker voor een sporter is het wegnemen van de oorzaak van zeer groot belang. Als deze bijvoorbeeld na een enkelverstuiking na intensieve behandeling en revalidatie weer lekker kan gaan sporten en de sporter gaat snel weer door de enkel, dan is dit zeer ontmoedigend. Met (preventief) tapen of een brace doe je niet altijd iets aan de directe oorzaak van het zwikken. Bij nader onderzoek blijkt de oorzaak van recidiverend zwikken in een groot aantal gevallen aan een verkeerde voetstand te liggen. Dankzij podologisch ingrijpen kan deze voetstand gecorrigeerd of verbeterd worden.
Veel mensen lopen lang met een ongemak of blessure rond met het idee dat deze vanzelf wel verdwijnt of in veel gevallen gaat men zelf dokteren. Het duurt dikwijls erg lang, voordat deze groep uiteindelijk naar de huisarts stapt. De relatieve onbekendheid van het beroep podologie is er debet aan dat mensen vaak al een groot gedeelte van de (para-)medische molen hebben doorlopen, voor zij door de huisarts of een ander specialist naar de podoloog worden verwezen. Het gevolg is dat podologen vaak te maken krijgen met chronische blessures. Dit is betreurenswaardig gezien het feit dat podologische behandeling in een eerder stadium al effectief kan zijn.
In een wereld waarin elke seconde telt, zet podologie elke sporter op voorsprong.